Orgelpijpen Klais-orgel RolducSt. Lambertuskerk KerkradeBart Jacobs

Bart Jacobs

Bart Jacobs (1976) studeerde orgel, klavecimbel, kamermuziek en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst en behaalde zijn masterdiploma’s met hoogste onderscheiding. In 2000 werd hij benoemd tot organist van het Brusselse kathedraalkoor. Met dit koor verwezenlijkte hij tal van cd-opnames met Vlaamse muziek voor koor en orgel, waaronder het complete orgelwerk van August De Boeck (1865-1937). Tussen 2006 en 2010 won hij prijzen op internationale orgelconcoursen in Alkmaar, Amsterdam, Brugge en Leeuwarden.

In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. Daarnaast is hij sedert 2013 als organist verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouw-en-Leodegariuskerk van Bornem.

Als solist en basso continuo-speler concerteert hij in heel Europa. Hij treedt op met gerenommeerde ensembles als Vox Luminis, Les Muffatti, Hathor consort, Il Gardellino, Psallentes, Utopia, Currende en Collegium Ad Mosam.

Barts discografie omvat solowerken op orgel en klavecimbel. Hij nam werken op van Bach en diens leerlingen (2013, 2015). In 2016 bracht hij met ensemble Vox Luminis de cd "Ein feste Burg" uit, in 2019 gevolgd door "Concertos for Organ and Strings". Alle cd's werden internationaal veelvuldig onderscheiden. Het jaar 2020 bracht een opname van Bach's "Clavier-Übung III". Daarnaast werkte Bart mee aan het project "All of Bach" van de Nederlandse Bachvereniging.

Bart is mede-stichter van de Vlaamse Klavecimbel Vereniging (2006). Sinds 2018 vormt hij met Reitze Smits het orgelduo 422play. Hij is werkzaam als docent orgel en klavecimbel aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem.