Orgelpijpen Klais-orgel RolducSt. Lambertuskerk KerkradeEls Biesemans

Els Biesemans

Els Biesemans studeerde orgel (bij Reitze Smits), piano (bij Alan Weiss en Jan Vermeulen) en kamermuziek aan het Lemmensinstituut te Leuven. De opleiding Master of Music sloot ze af met de hoogste onderscheidingen voor orgel en piano. Daarna studeerde ze orgel (bij Andrea Marcon en Wolfgang Zerer) en fortepiano (bij Jesper Christensen) aan de Schola Cantorum Basiliensis.

Ze gooide hoge ogen bij orgelwedstrijden in Tokyo, Praag, Parijs en Montréal, met eerste prijzen op de Ciurlionis-wedstrijd in Vilnius en het Arp-Schnitger concours in Bremen.

Els voelt zich op verschillende toetseninstrumenten thuis en concerteert zowel op clavichord, klavecimbel, pianoforte, piano als op orgel. Ze was te gast in de meeste landen van Europa, Japan, Canada en de USA.

Al vroeg in haar carrière maakte Els cd's met Belgische en Franse orgelmuziek, onder ander met het volledige oeuvre van Maurice Duruflé. Een fortepiano-cd met werken van Fanny Hensel-Mendelssohn volgde in 2012, en twee jaar later verscheen haar opname van werken van Franz Liszt. In 2017 nam Els een cd op met sonates voor viool en piano van Franz Xaver Sterkel. Het jaar 2021 staat in het teken van Beethoven; een cd met zijn werken en die van zijn virtuoze vriendenkring verschijnt later dit jaar. Daarnaast is ze van plan klavecimbelwerken van de Zwitserse componist Peter Mieg (1906-1990) vertolken. Ze is in Haarlem te gast als Artist in Residence.

Els is titularis-organiste in de Predigerkirche en in de Bühlkirche, beide in Zürich. Ze is daar ook artistiek leider van het fortepiano festival "Flügelschläge" dat elk jaar met gerenommeerde gasten de klankwereld van de vroege 19e eeuw toegankelijk maakt voor een breed publiek.