STICHTING   ORGELKRING   KERKRADE
Abdijkerk RolducKersenbloesemLéon Berben

Léon Berben

Léon Berben (1970, Heerlen) studeerde orgel en klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Rienk Jiskoot, Ton Koopman, Tini Mathot en Gustav Leanhardt.

Hij is organist van het historische orgel in de
St. Andreaskerk te Ostönnen. Het is gebouwd in 1425 en is daarmee volgens de laatste inzichten het oudste bespeelbare orgel ter wereld.

Sinds maart 2000 werkte Léon als klavecinist voor Musica Antiqua Köln onder leiding van Reinhard Goebel. Hij verzorgde concerten in Europa, Asië en Noord- en Zuid-Amerika en maakte onder meer CD-opnames voor Deutsche Grammophon en Archiv Produktion.

Toen Musica Antiqua Köln werd ontbonden, concentreerde Léon zich op het solorepertoire en nam deel aan verscheidene internationale festivals. Zijn opnames op historische orgels en klavecimbels werden onder meer bekroond met de "Diapason d'Or" en met de "Choc" van Le Monde de la Musique.

In 2006 richtte hij met een aantal mede-musici het ensemble Alte Musik Köln op. Hij werkt ook geregeld samen met Concerto Melante, een ensemble van de Berliner Philharmoniker.

Naast zijn werkzaamheden als uitvoerend musicus schrijft Léon vakartikelen over historische uitvoeringspraktijk.