St. Lambertuskerk KerkradeOrgelpijpen Klais-orgel RolducReitze Smits

Reitze Smits

Reitze Smits studeerde orgel in Utrecht en behaalde het solodiploma met onderscheiding voor improvisatie. Later volgde hij enige jaren compositie en muziekwetenschappen en behaalde een solodiploma voor klavecimbel aan het Haags conservatorium.

Aanvankelijk specialiseerde hij zich in barokmuziek, met name in de werken van Bach. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen won hij daarmee hoge prijzen. Met zijn ensemble Concerto Strumentale trad hij op in belangrijke festivals. Geïnspireerd door zijn werk als orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium en het Lemmensinstituut in Leuven richtte Reitze zich later op improvisatie en een breed orgelrepertoire. Hij speelde concerten in de meeste Europese landen en gaf cursussen in o.m. Toulouse, Haarlem, Brno, Oundle en op Mallorca.

Hij was lang organist op historische orgels in Breukelen en Zaltbommel en is nu organist in de Grote Kerk in Vianen. Op het Thomas-orgel in die kerk nam hij onder meer een cd op met het Dritter Teil der Clavier Übung van J.S. Bach. Op andere cd-opnames presenteert hij eigen orgelzettingen van piano- en orkestwerken van Mendelssohn, Schumann en Brahms. Daarnaast is hij actief als componist. Inmiddels verschenen in druk Five Light Pieces, Distant Music en Tripartite.

In 2000 nam hij het initiatief tot de oprichting van “Festival voor de Wind”, waarvan hij tot 2017 artistiek leider was. Dit festival combineerde het orgel met andere podiumkunsten. Hij trad op met Dance Works Rotterdam in een succesvolle reeks concerten met dans op orgelmuziek van Bach en Milhaud.

In 2010 ontving hij de Sweelinckprijs voor zijn verdiensten voor de orgelcultuur.