St. Lambertuskerk KerkradeOrgelpijpen Klais-orgel RolducJan Hage

Jan Hage

Jan Hage studeerde orgel bij Jan Welmers en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek, eveneens in Utrecht. Vervolgens studeerde hij gedurende twee jaar orgel bij André Isoir aan het Conservatoire National de Région te Boulogne-Billancourt. Van 1995 tot 2011 was hij organist van de Kloosterkerk te Den Haag. Met ingang van 1 juni 2011 is hij benoemd als organist van de Domkerk te Utrecht. Tevens is hij werkzaam als componist en publicist.

Jan won eerste prijzen op diverse nationale en internationale orgelconcoursen, waaronder in 2006 de Médaille d'Argent van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

In 2011 ontving hij als eerste de Schnitgers Droomprijs voor zijn bijdragen aan de Nederlandse orgelwereld. Jan staat bekend als warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek.

Als solist trad hij op met o.a. de Slagwerkgroep Den Haag, het Asko Ensemble en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tot zijn meeste recente cd-opnamen behoren die met het complete “Jets d’orgue” van Jan Vriend en het integrale orgelwerk van Jéhan Alain en Jan Welmers. In 2016 promoveerde hij tot doctor in de theologie met een dissertatie over de kerkmusicus Willem Mudde.